-0.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

Во Хрватска преку 17 илјади странци ангажирани во туризмот, се бараат уште

Најчитани вести

Само една недела откако хрватската Влада ја зголеми својата квота за странските работници во туризмот и угостителството за две илјади, барањата на работодавачите за странски работници беа поголеми од останатите места.
Дополнителните квоти го зголемија вкупниот број квоти за странските работници во угостителството до 17.611, а една недела по тоа зголемување, според Министерството за внатрешни работи, за 2.160 места поднесени се 2.629 барања од работодавачи.
Сепак, нема еднаков интерес за секоја професија, така што најмногу работници недостигаат таму каде што и квотите се најголеми.

Така, на пример, вкупните квоти за помошник работник во туризмот изнесуваат 7.500, а има уште 211 дозволи, а во постапката за одлучување имаше 626 барања од работодавачи.

Зголемувањето на квотите донесе вкупно 6.800 потенцијални странски сезонски работници во туризмот, а според договорите во МВР, моментално има 1.187 квоти, а 1.357 барања од работодавачите за сезонски работници од странство.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести