33.8 C
Skopje
Tuesday, August 3, 2021

Во Хрватска оваа година целосна забрана за употреба на пластични кеси

Најчитани вести

– Новиот Закон за управување со отпад во Хрватска предвидува целосна забрана за лесни пластични кеси, кои повеќе не ќе може да се купат.

Тоа го потврди во интервју за ХРТ, Сања Радовиќ, раководител на секторот за одржливо управување со отпад во хрватското Министерство за економија и одржлив развој.

– Она што новиот Закон за управување со отпад, што се уште е во постапка, го донесува оваа година, е целосна забрана за лесни пластични кеси. Тие повеќе не ќе можат да се купат, нагласи Радовиќ.

– Новата мерка беше усвоена затоа што целите за намалување на отпадот не се постигнати во последните неколку години. Наместо пластични кеси, препораката е да користиме свои платнени кеси, додаде таа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести