37.8 C
Skopje
Wednesday, June 23, 2021

Во Кина со наредба на властите двапати неделно ќе се прикажуваат пропагандни филмови

Најчитани вести

Од оваа недела во кинеските кина мора да се почне со прикажување на пропагандни филмови, барем најмалку двапати неделно, за земјата во јули на соодветен начин да се подготви за прославата на 100-годишнината од Комунистичката партија..

Според известувањето објавено на веб-страницата на Националната филмска администрација, проекциите се наменети за да се создаде „одлична и топла атмосфера за прославата“.

До крајот на годината, филмовите што прикажуваат „љубов кон партијата, љубов кон земјата и љубов кон социјализмот“ треба да бидат прикажани во кината во „секоја провинција, регион и град“, се наведува на сајтот на кинематографското тело, додава германската агенција.

Филмовите треба да ги опеваат пофалбите кон партијата, татковината, народот и нивните херои, се додава оттаму.

Телото, исто така, забележа дека членовите на партијата, функционерите и другите гледачи ќе треба да се мобилизираат за да бидат сигурни дека проекциите ќе бидат добро посетени. Тоа, исто така, понуди рекламирање, попусти на билети и „други начини“ за обезбедување присуство на публиката.

Идејата на државната кинематографска акција е да се „оживеат класиците“ и „да се зачува патриотизмот и традиционалното револуционерно воспитување“.

Првата серија од 12 филмови што се прикажат во текот на овој месец, а почнува со „Борба против северот и југот“ од 1952 година, филм за војната против Јапонија. На списокот објавен од државната телевизија е и „Црвениот одред на жените“ од 1960 година.

Меѓу наведените понови филмови е воената драма „Жртвата“ од 2020 година, за Корејската војна во 1953 година. Кина се бореше со „доброволци“ на севернокорејската страна против трупите на ОН, предводени од САД во Јужна Кореја.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести