2.8 C
Skopje
Tuesday, December 7, 2021

Во БиХ откриено лице заразено со два вида коронавирус истовремено

Најчитани вести

На Одделот за клиничка микробиологија на Универзитетскиот клинички центар на Република Српска се изолирани британскиот и јужноафриканскиот вид на новиот коронавирус. На овие видови биле позитивни 62 примероци, а еден примерок бил позитивен дури и на двата вида.

Тестирањето било извршено на 93 позитивни примероци со тестови наменети за идентификување на британскиот и јужноафриканскиот вид.

Имајќи предвид дека на крајот на февруари имаше забележително зголемување на позитивните резултати од вкупниот број извршени тестови, и зголемување на бројот на хоспитализации, како и повторно заболување на луѓето кои веќе страдале од Ковид-19, оваа институција одлучила да спроведе ваков вид на тестирање со цел да се следи динамиката на циркулација на мутантната форма.

Од првиот сет на примероци, кој го опфаќа периодот на првата половина на март (од 1 март до 15 март 2021 година), беа избрани 93 примероци, што покажа дека мутантната форма N501Y е присутна во 66,66 проценти од примероците, или две третини тестирани.

Интересно е што еден примерок бил позитивен на двете форми на вирус во исто време. Мутацијата N501Y е присутна во британскиот вид Б.1.1.7 и во јужноафриканскиот вид 501W2. Разликата помеѓу овие два вида може да се направи со секвенционирање.

Во регионот во моментов од овие два вида доминира британскиот вид Б.1.1.7. Институтот планира да ја изврши следната анализа за примероците собрани од 15 март до 31 март за да ја следи динамиката на циркулација на овие видови.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com