7.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

ВМРО-ДПМНЕ: Електронскиот попис е единственото решение

Најчитани вести

„Македонија 40 години немала реален попис, кој може да помогне на државата во планирањето на идните чекори, Заев е на пат да спроведе уште еден политички попис, кој ќе биде само за задоволување на коалициони апетити и ништо друго“, стои во партиското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.

Според нив, време е СДСМ да се откаже од насилно туркање кон попис кој ќе значи фалсификат и лажење како на институциите, така и на граѓаните.

„Никој нема полза од фингиран попис и Заев и СДСМ мора да го сфатат тоа. Електронскиот попис е единствено решение, кое е брзо и ефикасно и кое ќе понуди цврсти информации кои и се потребни на државата.

Електронскиот попис ќе се спроведе со мечирање на базите на податоци на повеќе државни институции, по што ќе се добие јасна слика на бројот на државјани, резиденти, нерезиденти, вработени, невработени, нивото на образование и слика за секој еден податок од значење.

Со мечирање и филтрирање ќе се спроведе операција каква што и треба на Македонија.

Доколку Заев сака навистина европски попис ова е шансата, во спротивно ќе покаже дека само сака да си ја зачува фотелјата преку коалициони пазарења“, велат од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести