17.8 C
Skopje
Sunday, March 26, 2023

Владата на Црна Гора ја стопира изградбата на неколку мали хидроцентрали

Најчитани вести

Владата на Црна Гора го задолжи Министерството за економија да ги почне преговорите за спогодбен прекин на договорите за изградба на мали хидроцентрали во неколку градови.

Премиерот Душко Марковиќ, по седницата на Владата во Плевље, соопшти дека станува збор за хидроцентралите на реката Бистрица во Бело Поље, на Муринска, Ѓуричка и Коморачка река во Плав, Буковица во Штавник и на Трепачка река во Андриевица, пренесе РТЦГ.

Марковиќ објасни дека оваа програма неспорно ќе овозможи нов поттик во производството на електрична енергија, но дека има пропусти што ќе и нанесат големи штети на природата.

-Во одделни случаи овој концепт на развој ќе ја промашеше својата цел, а тоа е унапредување на квалитетот на животот и развојот на локалните заедници, што не може да се одвива одвоено од зачувувањето на единствената природа и здрава животна средина на овие локалитети, рече Марковиќ.

Тој додаде дека во следниот период ќе се изјасни и за останатите проекти со слични проблеми.

Најнови вести