21.8 C
Skopje
Monday, August 2, 2021

Владата за извештајот на „Репортери без граници“: Состојбата со медиумите се подобрува

Најчитани вести

Позитивниот тренд од 2017 година во извештајот на „Репортери без граници“ е показател дека состојбата со медиумите постојано се подобрува, сите да бидат на висината на сопствената одговорност и да придонесат за подобрување на состојбата на медиумските слободи во земјата, велат од Владата.

„Најважен индикатор во извештајот на $Репортери без граници$ е што за време на оваа Влада од 2017 имаме позитивен тренд, што не беше случај со минатата Влада. И тоа треба да ни биде показател дека состојбата со медиумите од 2017 постојано се подобрува. Иако ова охрабрува, во документот се посочени и случаи на притисоци врз новинари и медиуми, што Владата го зема сериозно предвид и со целиот капацитет ќе се насочи кон тоа вакви појави повеќе да нема“, се наведува во соопштението на владината прес-служба.

Владата потсетува дека реагирала во случаи кога неколкумина претставници на институциите од извршната власт имале непримерна комуникација со новинарите.

„За нивните постапки беа преземени соодветни мерки, а дел од нив беа отповикани од вршењето на функциите“, велат од Владата.

За мал дел од случаите, како што додаваат, била побарана постапка од МВР, како во случајот со заканувачот кон две новинарки што институциите експресно го расчистија. Апелираат, секој случај да биде пријавен во полиција и ова е најсигурниот и најбрзиот начин да се сузбие оваа појава.

„Владата ќе продолжи и понатаму најенергично да реагира на појавите на закани кон медиумските работници, но треба да се има предвид и дека свој придонес за перцепцијата за слободата на медиумите, своја еднаква одговорност носат и сите други чинители како што се политичките партии и останатите фактори во општеството активни во сферата на јавните комуникации“, велат од Владата.

Во оваа насока, Владата ги повикува сите да бидат на висината на сопствената одговорност и да учествуваат во натамошното подобрување на состојбата и да го дадат својот придонес во нагорниот тренд на медиумските слободи во нашата земја. Го охрабруваат и обвинителството и судството побрзо да ги процесуираат случаите.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести