27.8 C
Skopje
Sunday, August 1, 2021

Вистини и заблуди за вакцинацијата против Корона: Бременост, стерилитет, пеницилин

Најчитани вести

Вакцинацијата против Ковид 19 постојано е придружена со бројни сомнежи, а најчестите тврдења што може да се слушнат во јавноста за порталот H1 ги зборува имунологот и вакцинолог д-р Анита Миличиќ, раководител на лабораторијата за формулација на вакцини на институтот Jенер во Оксфорд Универзитет.

Подолу можете да ги прочитате коментарите на д-р Миличиќ за некои од најчесто изнесените тврдења во врска со вакцинацијата против коронавирус, а во нејзините одговори соговорникот на порталот Х1 ги цитираше податоците добиени врз основа на повеќе клинички студии во различни земји.

Ковид вакцините влијаат на стерилитетот – НЕТОЧНО
Ниту една вакцина не предизвикува стерилитет, па дури ни вакцината „Ковид-19“. Нема биолошка основа за ова тврдење. Напротив, постојат теории дека вакцинацијата може да придонесе за зачнување со создавање поволни услови како што се воспаленија, неопходни за имплантација на ембрион.

Пред неколку години беше лансирана клиничка студија во САД за да се испита дали примањето вакцина против грип доведува до подобри резултати при ин витро оплодување. Исто така е познато дека многу жени кои биле вакцинирани со вакцини Ковид 19, последователно забремениле.

Жените по вакцинацијата имаат поголема веројатност да доживеат несакани ефекти – ДЕЛУМНО ТОЧНО
Иако постојат докази кои укажуваат на изразена разлика во несаканите ефекти, овој ефект е недоволно истражен и веројатно произлегува од вродени разлики помеѓу машкиот и женскиот имунолошки систем. Без оглед на несаканите ефекти, нема индикации дека вакцините се повеќе или помалку ефикасни меѓу половите.

Студија спроведена од ЦДЦ (Центар за контрола на болести) во САД покажа дека околу 7000 лица пријавиле несакани ефекти кај 13,7 милиони вакцинирани лица, од кои 61 процент биле жени. Меѓу тие луѓе, 79 проценти биле жени, што укажува на тоа дека ефектот од почести несакани ефекти кај жените постои, но и дека не е голем.

Вакцината не треба да се прими најмалку шест месеци по прележување на Корона – НЕТОЧНО
По лежењето, нивото на заштита од повторна инфекција варира. Вакцинацијата се препорачува еден месец по повлекувањето на симптомите, бидејќи заштитува од повторна инфекција и потенцијално од други видови на коронавирус.

Вакцинацијата, исто така, ги ублажува симптомите кои перзистираат кај одреден процент од луѓето откако страдале од Ковид-19, т.н. долг ковид и докажано е дека го намалува ризикот од долгорочни компликации предизвикани од инфекција.

Вакцините не се препорачуваат за деца под 16 години – ДЕЛУМНО ТОЧНО
Вакцините мора да се тестираат одделно во секоја група на население пред да бидат одобрени од регулаторите за употреба во тој сегмент од популацијата. Досега, клиничките испитувања на повеќето вакцини се завршени кај лица над 18 години. Фазерската вакцина е одобрена и за постари од 16 години, а во моментов, врз основа на извршените клинички студии, се бара одобрување на таа вакцина и за возраст од 12 до 15 години. Постоечките вакцини во моментов се тестираат на деца постари од шест години, така што е прашање на време кога тие ќе бидат одобрени за помлада возраст.

Луѓето алергични на пеницилин не треба да примаат вакцина – НЕТОЧНО
Вакцините се целосно безбедни за луѓето кои се алергични на антибиотици, вклучително и пеницилин, како и други вообичаени алергии (на пример, на храна или полен).

Луѓето постари од 65 години не треба да се вакцинираат со сите вакцини – НЕТОЧНО
Нема горна граница на возраста за вакцините одобрени од Европската агенција за лекови (ЕМА) и Светската здравствена организација (СЗО). Ова значи дека вакцините се безбедни за сите возрасни групи над 18 години, а вакцината Фајзер во моментов е одобрена за оние над 16 години.

Вакцинираните лица можат да бидат носители на вирусот – ДЕЛУМНО ТОЧНО
Вакцинираните лица сè уште можат да го пренесат вирусот, само во помала мера. Вакцинацијата го намалува нивото на вирусот во организмот, а со тоа и во горниот респираторен тракт преку кој се пренесува вирусот. Според последниот извештај на Европската агенција за лекови (ЕМА), вакцинираните лица кои последователно се изложени на вирусот, имаат значително помала веројатност да ја пренесат инфекцијата на невакцинирана личност.

Жените кои планираат бременост во блиска иднина не треба да примаат вакцина – НЕТОЧНО
Вакцинацијата е безбедна и се препорачува за жени кои планираат бременост, со цел да се заштитат себе си и идното бебе. Покрај тоа, според последната препорака на Британскиот одбор за вакцинација, приемот вакцина Pfizer или Modernа сега се препорачува и за бремени жени. Советот доаѓа од клиничките студии во САД на околу 90.000 бремени жени кои примиле една од тие две вакцини, без никакви безбедносни последици.

Покрај тоа, студија на повеќе од 2.100 бремени жени во болници во 18 земји потврдува дека инфекцијата со коронавирус кај бремени жени може да доведе до сериозни компликации кај бебето, вклучувајќи сериозни болести, предвремено породување, па дури и смрт. Овие резултати нагласуваат дека бремените жени треба да бидат вклучени во приоритетните групи за вакцинација, како и да се преземат мерки за ограничување на контактот со пациентите и намалување на изложеноста на инфекција.

На ова треба да се додаде и фактот дека вакцините се потполно безбедни за мајките кои дојат, бидејќи вакцинацијата ја штити мајката, а имунолошкиот одговор што се создава се пренесува преку млеко на бебето, така што и таа е заштитена.

Производителите на вакцини против Ковид-19 намерно не ги објавуваат сите состојки на вакцината – ТОЧНО
Некои компании не ги објавуваат сите детали за составните компоненти во вакцините, а причината за тоа не е криење на состојки, туку заштита на интелектуалната сопственост. Ако фармацевтска компанија има развиено специфична формулација со многу време и финансиски инвестиции, тоа знаење е патентирано така што конкурентските фирми не би профитирале од истата технологија. За примателите на вакцини, ова не е многу важно.

Вакцините се строго регулирани од независни здравствени организации, како што е Европската агенција за лекови (ЕМА), кои ја проверуваат безбедноста, квалитетот и квантитетот на состојките во вакцините, како и во сите други медицински помагала, пред овластувањето.

Кавид вакцините можат да ги променат човечките гени – НЕТОЧНО
Не постои биолошки механизам за ниту една од постојните вакцини против Ковид-19 што би им овозможила на вакцините да ги менуваат гените на човекот – ова би барало сосема поинаков дизајн, сличен на генетските терапии. Постоечките вакцини работат со привремено „позајмување“ на мобилната опрема за производство на вирусен протеин кој го активира имунитетот, но тие не се вметнати во ДНК.

Треба да се вакцинираат и луѓе кои имаат антитела – ТОЧНО
Присуството на антитела кон коронавирусот не гарантира заштита од инфекција, туку е само индикатор дека лицето било изложено на вирусот или било вакцинирано. Функцијата на антителата е важна за заштита – без разлика дали тие имаат способност да го неутрализираат вирусот, што може да се утврди со посебни лабораториски тестови. Стандардното тестирање за антикоронавирусни антитела само покажува дали се присутни антитела и во кои количини.

Најновата анализа во Велика Британија покажа присуство на антитела (во поголема или помала мера) кај сите лица кои примиле единечна доза на вакцина AstraZenecа или Pfizer. Сепак, нивото на заштита од инфекција со Ковид-19 три недели по првата доза на вакцината е околу 65 проценти, без оглед на возраста.

Исто така, антителата се само еден од имунитетните елементи кои не штитат од инфекција. Важна улога играат Т-лимфоцитите, кои се мерат само во клинички услови. Постојат случаи кога луѓето без антитела кон коронавирусот биле заштитени од инфекција, што укажува на повеќе одбранбени механизми.

Вакцинацијата не се препорачува ако сте настинати – НЕТОЧНО
Вакцинацијата генерално го зајакнува имунолошкиот систем бидејќи стимулира неспецифичен, т.н. вроден имунитет. Ова има дополнителна корист од можноста да помогне во одбрана од други помали инфекции, како што се настинки. Општо земено, има многу малку контраиндикации за вакцинација против Ковид-19. Тие главно се сведуваат на алергиска реакција на првата доза на вакцината, што инаку е исклучително ретка појава.

Младите побезбедно прележуваат Ковид, бидејќи симптомите се благи, а природниот имунитет е подобар од вакцината – НЕТОЧНО
Иако старите лица имаат поголем ризик од развој на тешка форма на Ковид-19, познато е дека коронавирусот може да предизвика тешка болест, па дури и смртност кај луѓе од сите возрасти. Со појавата на нови соеви, има сè повеќе пациенти меѓу младите и децата. Коронавирусната инфекција ги оштетува не само белите дробови, туку и другите органи и може да остави сериозни и долготрајни последици, како што се срцеви проблеми или проблеми со меморијата, и кај постарите и кај помладите луѓе.

Не е исклучено вирусот да може да остане во организмот и повторно да се активира. Имунитетот по инфекцијата може да трае кратко, создавајќи можност за повторна инфекција. Спротивно на тоа, вакцинацијата е безбедна и сигурно доведува до развој на имунолошка меморија, што е докажано дека штити од инфекции во иднина.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести