2.8 C
Skopje
Tuesday, December 7, 2021

Видови и третман на алергии

Најчитани вести

Алергијата е имунолошка реакција која настанува при контакт со супстанции кои нашето тело ги препознава за туѓи. Притоа,телото произведува антитела кои при секој контакт со алергенот даваат алергиска реакција. Некои од овие супстанции (алергени) се дел од секојдневниот живот и не секогаш можеме да го избегнеме контактот со нив.

Во зависност од предизвикувачите, познати се неколку видови  алергии:

  • Алергија на полен/алергиска кивавица
  • Алергија на храна
  • Алергија на убод од инсекти (алергија на отров од пчела и оса)
  • Алергија на домашна прашина
  • Алергија на животни
  • Алергија на латекс
  • Алергија на лекови

Склоноста кон алергии се наследува. Доколку обајцата родители се алергични, шансите за развој на алергија кај детето се 80 %. Ако е само еден од родителите алергичен, генетските предиспозиции за наследување се 50 %. Алергијата може да се јави во различен период на животот и од различни причини. Не е правило дека во тек на животот нема да развиеме алергија кон некој алерген, но постои можност долгогодишна алергија да се намали или целосно исчезне.

 Како да се спречат алергиите?

Алергиите влијаат на секојдневниот живот. Затоа, со појавата на првите знаци  треба да се испита околината, потенцијалните алергени, времето на појавата, траењето на симптомите, како и нивното влијание врз квалитетот на животот. Брзо третирање на првите симптоми дава задоволителен ефект во терапија.

Третман

Превенцијата е најефикасниот начин за лекување  алергии. Алергените треба да се препознаат и да се избегнува контакт со нив, а да се зголеми внесот на калциум и витамин Ц во организмот.

Во насока на превенција препорака на ДНА АННИ ФАРМ е

За третман на алергии има неколку видови  лекови кои ги ублажуваат симптомите, како што се антихистаминиците, деконгестивите или комбинација од двата препарати.

За повеќе практични совети посетете ја нашата онлајн страна

https://www.annifarm.com.mk/

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com