34.8 C
Skopje
Thursday, August 18, 2022

Вакцината против Ковид е развиена брзо: Па, што се случува со вакцината против ХИВ?

Најчитани вести

Всушност, можеме да им се заблагодариме на овие истражувања што толку брзо добивме вакцина за коронавирусот

Кога вакцината против SARS-CoV-2 беше развиена од САД, од буџетот беа издвоени 18 милијарди долари, но се поставуваше прашањето како е можно вакцината да се развие толку брзо додека се чекаше вакцината против ХИВ со децении.

„Во моментов, не мислам дека финансирањето е најголемото грло во откривањето на вакцината против ХИВ, иако повеќе финансии никогаш не се на одмет“, рече Џон Мур, професор по микробиологија и имунологија на болницата Вајл Корнел во Њу Јорк, кој повеќе од 20 години студира развој на вакцини против ХИВ.

Иако овие два вируси се споредуваат, само неколку сличности се забележани на молекуларно ниво. Најистакнато е тоа што и двата имаат протеини, односно шила – структури слични на копчиња, кои излегуваат од нивните површини (иако структурите на двата вируси се разликуваат во составот).

Двата вируси ги користат овие протеини за да се врзат за рецепторите, кои се молекули кои „седат“ на површината на човечките клетки. Во случај на SARS-CoV-2, вирусот се врзува за клетките со рецепторот ACE2 пронајден во белите дробови, тенкото црево, крвните садови и многу други делови од телото – па затоа не е изненадувачки што КОВИД-19 влијае на толку многу различни органи. ХИВ, сепак, се врзува за разни рецептори во клетките на имунолошкиот систем.

По влегувањето во ќелијата, двата вируси прават многу различни работи. SARS-CoV-2 прави бројни копии од себе, што му овозможува да зарази повеќе клетки во телото.

Од друга страна, ХИВ има многу пософистициран процес на репликација. Една од најзначајните разлики е што честичките на ХИВ имаат начин да го реплицираат генетскиот материјал на вирусот, така што тој се интегрира во ДНК на човечката клетка. SARS-CoV-2 не може да го имитира овој механизам.

Значи, што значи сето ова за вакцините? Зошто е толку тешко да се развие и заХИВ?

Меѓу бројни фактори, ХИВ има исклучително висока стапка на мутации кои влијаат на архитектурата на локацијата за препознавање на антитела кон протеинот на шип. И овие мутации можат да се случуваат на дневна основа, што е значаен предизвик за развој на ХИВ вакцини. Од друга страна, SARS-CoV-2 протеинот до неодамна беше доста статичен. Ова им даде можност на научниците да развијат ефикасна вакцина, со оглед на тоа дека протеинот не е многу променет.

Мутантните соеви на SARS-CoV-2 сега добиваат сила. Но, досега, има малку докази што сугерираат дека моментално достапните вакцини ќе бидат неефикасни против овие мутантни соеви. Сепак, Мур рече дека не може да се исклучи можноста дека вакцините мора да се прилагодат во иднина, со цел да се вклучат овие мутации.

Друга критична разлика помеѓу двата вируси е топографијата на домените што ги врзуваат рецепторите – области на протеини кои, доколку антителата се стратешки попречени, може да спречат вирусот воопшто да не се приврзува на клетката домаќин.

Но, со децении исцрпувачки истражувања за ХИВ вакцините не беа залудни.

– Важно е луѓето, особено оние кои исфрлаат теории на заговор, да разберат дека многу што научивме со текот на годините на исцрпувачко истражување за ХИВ, го отвори патот за формулација на вакцини и терапии против SARS-CoV-2 – рече Кенет Мејер, директор на медицинско истражување и копретседател на Институтот Фенвеј во Бостон и професор на Катедрата за глобално здравје и население на Факултетот за јавно здравје Харвард Т.Х.

Како еден пример, вакцините Moderna и Pfizer доставуваат вирусен протеин SARS-CoV-2 преку гласник РНК (или mRNA) технологија. Имуните клетки чувствуваат скок на протеините и како одговор создаваат огромен резервоар на антитела. Ако вакцинирана личност дојде во контакт со вирусот, тој почнува да создава антитела. Заедно со веќе подготвените бели крвни клетки, овие антитела се активираат, го неутрализираат вирусот и спречуваат да ја зарази клетката.

Овој пристап првично произлезе од подобро разбирање на површинските протеини на ХИВ и инженерните антигени за да се предизвика имунолошки одговор. Но, досега овој пристап не беше успешен за ХИВ поради неговата висока генетска разновидност и стапка на мутација.

Како друг пример, вакцина од Универзитетот во Оксфорд и АстраЗенека користи ослабен аденовирус за воведување на SARS-CoV-2 шилестиот протеин за производство на антитела.

Повторно, овој пристап произлегува од тестовите за вакцини против ХИВ од раните 2000-ти, каде што беа користени атеновируси со ослабување за да се испорачаат гените пронајдени во ХИВ, рече Мајер. Иако овие првични испитувања дадоа разочарувачки резултати, адаптацијата на основниот принцип доведе до успех со голем број други вируси, вклучително и SARS-CoV-2.

Вреди да се напомене дека заедницата за истражување на ХИВ не се дистанцираше целосно од користењето на овие аденовируси за подобрување на тестирањето. Всушност, истиот аденовирус што во моментов се изучува во големо испитување на потенцијални ХИВ вакцини, исто така се користи во нивното испитување против КОВИД-19.

Кој е следниот чекор во истражувањето за вакцините против ХИВ?

Иако долгорочната ефикасност на вакцините SARS-CoV-2 ќе продолжи да се следи, особено во светло на нови мутантни соеви, постојат неколку сегашни и идни насоки за развој на ХИВ вакцини.

„Во моментов, една од ветувачките перспективи е употреба на широко неутрализирачки антитела“, рече Даглас Никон, професор по медицинска имунологија во болницата Вајл Корнел.

Овие се специјализирани протеини кои можат да се врзат и неутрализираат широк спектар на подвидови на ХИВ, наспроти поретко неутрализирачките антитела, кои можат да го поништат само едниот вид на вирусот. Со проучување на лица кои се чини дека имаат вродена отпорност на ХИВ инфекција, истражувачите можат да продолжат да идентификуваат како се создаваат овие антитела и се надеваме дека ќе ги тестираат во клиничките студии.

Друг пристап на кој работат научниците е познат како „убиство“. Иако има уште многу да се научи, идејата тука е да се користи еден сет соединенија што може да го „извлечат“ ХИВ од заспаната состојба во клетките, а друг сет да убие вируси кои циркулираат слободно.

Исто така, секој го има предвид прашањето дали вакцината против МРН, слична на онаа што се користи за САРС-CoV-2, ќе работи и за ХИВ. Иако сè уште нема човечки студии, Модерна прави истражувања за мајмуни, а резултатите влеваат внимателен оптимизам. Ако податоците сè уште изгледаат ветувачки, тогаш човечките испитувања може да бидат на повидок.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com