17.8 C
Skopje
Wednesday, August 17, 2022

Бpнc пpeceче: Bлaдaтa толepиpa kopyпција

Најчитани вести

Според индексот на корупција за 2020 година на Транспаренси Интеренешнл, Македонија доби историски најлоша оценка. Со пад од 5 места земјава е на 111 место во друштво на БиХ, Панама и Монголија.

Критика за лошото справување на власта со корупцијата, дојде и од американската амбасадорка во државава, Кејт Мари Брнс, којашто во интервју за Телеграфи ја осудува толеранција на власта кон корупцијата, што од друга страна ја нарушува вербата на граѓаните во демократијата.

На прашањето кои би требало да бидат приоритети на кои треба да се фокусира Македонија, амбасадорката вели дека борбата со корупцијата, започнува со отчетност.

„Борбата против корупцијата не е крајна цел само по себе. Наместо тоа, тоа е предуслов за постигнување на целите. Корупција – без разлика дали станува збор за висок функционер кој бара повратна услуга, локален службеник кој бара мито за да обезбеди суштинска услуга, службеници кои казнуваат возач за лажиран сообраќаен прекршок… Кога се наградува неквалификуван пријател со високо платена владината позиција, па дури и ситното очекување на мала исплата за да влезете во вистинското училиште или болница – е рак кој ги јаде темелите на општеството, вели Брнс.

„И, да бидеме искрени – извештаите за точно овој вид на однесување се слушаат низ целата земја. Ова однесување и неговата толеранција од страна на владата и општата популација истовремено ја нарушуваат вербата на луѓето во демократијата, ја намалуваат иновативноста и креативноста, го попречуваат економскиот раст, го попречуваат напредокот и на крајот им го негираат достоинството на луѓето. Исто така, се создаваат пукнатини кои надворешните и внатрешните малигни влијанија ги користат како влезни точки, за да шират раздор и очај. Каде што реформите и политиките се софтвер, корупцијата е вирус во оперативниот систем. Борбата против корупцијата не е само прашање на добро управување, туку и на основна самоодбрана.
Сè започнува со отчетност. Во Владата – од највисок до највисок службеник до најлокален бирократ, мора да се стреми кон највисоките етички стандарди. Политичките партии треба да се осигурат дека моделираат правилно однесување и не се само „подобри од следниот најлош човек“. Тие треба да работат на борба против тоа од врвот до дното во рамките на нивните партии и местата каде што се избрани и да му дозволат на судството да ги гони случаите без политичко мешање, истакнува Бурнс.

Според последниот извештај на Транспаренси Интеренешнл, земјава заедно со БиХ се на дното во регионот според перцепцијата за корупција. Со ова, земјата бележи пад од пет позиции во однос на минатата година. Но, промена во индексот нема, односно и годинава како и лани индексот изнесува 35.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com