-5.2 C
Skopje
Thursday, February 9, 2023

Брокулата и кељот се најдобар зеленчук за чување на зглобовите

Најчитани вести

Луѓето кои имаат ревматоиден артритис и остеоартритис, лекарите им нудат конкретен лек. Имено, оштетените зглобови и ‘рскавицата не е можно да се вратат во првобитната состојба. Но, британските експерти откриле дека симптомите на овие заболувања можат да се ублажат со здрава исхрана која подразбира што е можно повеќе јадења од кељ и брокула.

Резултатите од истражувањата спроведени на животни покажаа дека сулфорафанот од овие зеленчуци може да го намали оштетувањето на зглобовите настанато од артритис, но и да делува превентивно и како аналгетик во случај кога ве болат зглобовите.

„Резултатите од истражувањето се ветувачки, па лекувањето на артритис со сулфорафан би можело да биде многу ефикасно, и тоа во блиска иднина“, истакна Иан Кларк, водач на истражувањето.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести