21.8 C
Skopje
Tuesday, June 22, 2021

БОЛКАТА ВО ГРАДИТЕ НЕ Е САМО СИМПТОМ НА КОВИД-19! Еве на што друго може да укажува

Најчитани вести

Епидемијата на коронавирус го парализира целиот Свет на повеќе нивоа, и меѓу другото, стана и првото нешто на што мислиме кога почувствуваме било какви проблеми.

Вирусот Ковид-19 придружува на низа симптоми кои можат да бидат симптоми на други состојби. Една од најчестите е болка во градите, а еве што може да предизвика оваа непријатна тешкотија:

Што сè може да предизвика болка во градите?

1. ПРИЧИНИ ОД СТРАНА НА СРЦЕТО

Ангина пекторис (болка зад градната коска што може да се прошири на вратот, левото рамо, левата рака, најчесто до малиот и малиот прст). Неговиот интензитет се намалува по земањето нтроглицерин. Оваа болка често се нарекува ангина.

Миокарден инфаркт – срцев удар (силна болка зад градната коска, страв од смрт, потење, понекогаш гадење и абдоминална болка. Болката не се намалува по земањето на нитроглицерин.

Нарушувања на срцевиот ритам (срцеви палпитации со притисок во градите; прободување).

Перикардитис – воспаление на слузницата на срцето (болка во градите се зголемува при вдишување на воздух. На пациентот му е полесно кога седи и се наведнува напред). Може да се појави по инфекција, срцев удар или операција на срце.

Дисекција на аневризма на торакална аорта – руптура и стратификација на најголемата артерија во телото (ненадејна силна болка зад градната коска, која најчесто се шири на грбот, вратот и стомакот). Исто така, може да се појави лишување од едната страна на телото, болка во нозете, силна болка во стомакот. Често се јавува кај луѓе кои имаат висок крвен притисок многу години.

2. ПРИЧИНИ ОД СТРАНА НА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ

Белодробна емболија – прекин на циркулацијата на крвта во еден дел од белите дробови (болка во градите се зголемува со вдишување на воздух, а покрај тоа има: задушување, брзо дишење, забрзано чукање на срцето, сини усни и пад на крвниот притисок, што зависи од сериозноста болеста). Често се случува: по продолжено лежење, кога има тромб во долните екстремитети, по операција на колк, по царски рез или карлична хирургија, кога има тумор или тромбоемболичка болест во семејството.

Пневмоторакс – прекин на белодробното ткиво (болка е остра, локализирана, кашлање, гушење, брзо дишење. Често се јавува кај помлади мажи.

Плевритис, плеврален излив, плеврален емпием – воспаление на белодробното ткиво, акумулација на течност или гној во него (остра болка при вдишување). Често се случува за време на пневмонија, вирусни инфекции, туберкулоза, белодробна емболија.

Тумори на белите дробови

3. ПРИЧИНИ ОД СТРАНА НА ХРАНОПРОВОДОТ И ЖЕЛУДНИКОТ

Рефлуксен езофагитис – воспаление на хранопроводот предизвикано од често враќање на гастричната содржина во хранопроводот (болка во форма на горење зад градната коска без ширење, засилена во лежечка положба). Честа појава кај дебели луѓе и алкохоличари. Нарушувања на подвижноста на хранопроводот (силна болка зад градната коска што се јавува после јадење со можно повраќање на несварена храна).

Спонтано раскинување на хранопроводот – прекин на хранопроводот (солза болка зад градната коска се јавува после тежок оброк со повраќање).

Пукање на чир на желудник или дуоденум (болка во пределот на желудникот, стомакот е тврд, напнат).

Акутен панкреатит – воспаление на панкреасот (болка во горниот дел на стомакот што се шири кон грбот. Често се јавува кај алкохоличари.

4. ДРУГИ ПРИЧИНИ

Иритација на торакалниот (торакалниот) нерв (болката започнува долж торакалниот ‘рбет и се шири како појас до стомакот, но на едната половина од телото. Поминува по инјектирање на локален анестетик.)

Воспаление на меѓуребрените мускули

Повреда на градниот кош (дробење или фрактура на ребрата)

Спазам (грч) на меѓуребрените мускули поради вознемиреност

Воспаление на ‘рскавицата на зглобовите на ребрата и градната коска (особено на левата страна – Тиетов синдром)

Функционални нарушувања на срцето, проблеми предизвикани од нервоза на срцето (остра болка во градите во форма на прободување).

Синдром на хипервентилација – длабоко, брзо дишење (често како прободување во градите, гушење, пецкање на екстремитетите и околу устата). Обично е психогено.

5. ПСИХОСОМАТСКИ ПРИЧИНИ

Депресијата, вознемиреноста и стресот можат да бидат придружени со болка во градите, лесна или силна, но потребно е прво да се исклучат можните физички причини.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести