7.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

БиХ статистика: На двајца вработени има едно невработено лице

Најчитани вести

Во Босна и Херцеговина, на двајца официјално вработени работници има едно невработено лице, покажува официјалната статистика.

На крајот на јули, работодавците во БиХ посочија дека имаат вкупно 821.791 вработени, кои се регистрирани за задолжително социјално осигурување, додека во евиденцијата на невработени има 407.109 лица. Податоците исто така покажуваат дека најголем број работници во БиХ се вработени во една од индустриите каде што платите се под просекот.

Производството, трговијата и услугите на услугите на храна вработуваат повеќе од 362.000 работници. Сепак, нивната просечна заработка се движи од 583 до само 707 конвертибилни марки.

Во исто време, просечната плата во јули во БиХ беше 932 КМ. Од друга страна, речиси 200.000 луѓе се вработени во јавниот сектор, образованието и здравството и социјалната заштита, односно сектори кои се директно и индиректно, финансирани од парите на даночните обврзници.

Просечните плати во јавната администрација на ниво на БиХ во јули беа 1.274 КМ, ​​во образованието 948 КМ и во здравството 1,246 КМ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести