-5.2 C
Skopje
Thursday, February 9, 2023

БиХ: За една година пратениците добија над милион долари без да работат

Најчитани вести

Пратениците и делегатите на Собранието на БиХ од декември 2018 до септември 2019 година ги чинеле граѓаните најмалку 2.357.143 конвертибилни марки (1.334,003 долари), а дури сега е изборот на парламентарните комисии и почетокот на работата на еден од домовите откако Сојузот на независни социјалдемократи (СНСД) и Српскиот клуб ги доставија предлог-имињата на своите пратеници. Според информациите на Српскаинфо добиени од Секретаријатот на Парламентарното собрание на БиХ, толку многу им е исплатено од буџетот за плати, топли оброци, паушал, посебни додатоци за живот, превоз, сместување и сместување.

Речиси 212.000 КМ се распределуваат врз основа на плати, а во наведениот период од декември, кога се конституираше Претставничкиот дом, платите изнесуваат вкупно 1,8 милиони КМ.

Во септември, најголема плата доби членката на Колегиумот на Домот на народите на БиХ, Никола Спириќ (СНСД), точно 4.983 км (2820 долари) , по што следат колегите од колеџот, лидерите на ХДЗ Драган Човиќ и СДА Бакир Изетбеговиќ со 4,904 конвертибилни марки (2775 долари).

Сите добиваат и топол оброк, што е 6 КМ по работен ден.

Севкупно, топол оброк за 10 месеци чини 47.620 KM. Бидејќи парламентот не заседаваеше во септември парламентарците очигледно пријавиле дека се на функција или на службено патување.Сите парламентарци, без оглед на нивниот правен статус, добиваат и паушал од 713,54 КМ месечно, или повеќе од 290.000 КМ од декември минатата година.

Во моментов има 32 члена на Претставничкиот дом и 14 членови на Домот на народите со полно работно време, што значи дека тие имаат целосна исплата од буџетот на БиХ. Интересно е што за буџетот известија и парламентарци, како што е Војин Митровиќ, СНСД, кои во својот имотен картон пријавиле дека поседуваат неколку милиони марки вредни бизниси и недвижнини. Месечната плата на Митровиќ е 4,753 КМ. Пратениците и делегатите кои се со полно работно време и живеат на најмалку 80 километри од Сараево имаат право на надомест за сместување од КМ 475,69, како и додаток за одвоен живот од 300 КМ. Оние кои не ја користат оваа такса имаат право да ги покријат трошоците за користење на лично возило во износ од 20 проценти од цената на литар бензин за километар. На тој список има 12 имиња.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести