2.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

Белата куќа одвојува 10 милијарди долари за кампањата за вакцинација

Најчитани вести

Белата куќа објави дека одвојува дополнителни 10 милијарди долари со цел охрабрување на кампањата за вакцинација во места каде што живеат малцинства, луѓе со ниски примања и во руралните делови на земјата.

Програмата ќе биде финансирана преку пакет помош од 1,9 трилиони американски долари, усвоен од Конгресот на почетокот на овој месец.

Локалните здравствени центри ќе бидат финансирани за проширување на вакцинациите против Ковид-19, за тестирање и други превентивни здравствени мерки за населението кое има поголем ризик од коронавирусот.

Администрацијата на претседателот Џо Бајден, рече дека тие центри исто така можат да ги користат средствата за подобрување на инфраструктурата и додавање на мобилни единици.

Администрацијата на Бајден додаде дека одвојува три милијарди долари за да се поттикне довербата во вакцините.

Средствата што ќе бидат распределени меѓу 64 области можат да ги користат руралните, верските организации, непрофитните организации за да помогнат со храна и сместувањето во многу сиромашните заедници, да воспостават контакти од врата до врата и да се обидат да ги едуцираат оние што ги исполнуваат условите за да закажат вакцинации.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести