9.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

Аушвиц – како „логорот на тишината“ изгледа денес?

Најчитани вести

Како што веќе добро знаеме – овој логор е сведоштво на многу ужасни работи од 1945 година.

Пред 76 години советските војници забележале сцени на незамислив ужас во Аушвиц.

Нацистите кренале во воздух делови од локацијата каде што починале (најмалку) 1,1 милион луѓе, од кои 90 отсто Евреи, но околу илјада затвореници останале.

Денеска Аушвиц е недопрен, а напуштените колиби и огради од бодликава жица остануваат да сведочат за некогашните најлоши злодела во човечката историја.

100-тици мртви тела биле расфрлани по тоа место, а околу 1000 затвореници биле напуштени поради тоа што биле премногу болни или слаби за „маршот на смртта“ во Рајхот.

Советските трупи исто така пронашле над 300.00 машки одела и 7,7 тони човечка коса.

Советскиот војник Иван Мартинушкин доаѓајќи со својата едрилица во јануари 1945 година, изјавил:

„Беше тешко да ги гледаш. Се сеќавам на нивните лица, особено на нивните очи кои што ја издаваа нивната мака“.

Погледнете дел од фотографиите:


Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести