7.8 C
Skopje
Saturday, May 21, 2022

Атлас и главоболката

Најчитани вести

Атлас (C1) е најгорниот (прв) вратен прешлен на ‘рбетниот столб. Тој е наречен според Атлас од грчката митологија, бидејќи ја држи главата. Атласот е најважниот пршлен, зашто е одговорен да ја држи главата. Со негова помош се извршуваат сите движења на главата. Покрај него поминува нервот „вагус“ кој ги контролира сите внатрешни органи, како и дел од кранијалните нерви, артерии, вени и лимфни садови.
Кога атласот не е во својата физиолошка положба, тој врши притисок врз артериите, вените, лимфните садови и нервите што поминуваат низ него, а во таква состојба страда мозокот, бидејќи во него нема доволно кислород, така што целото тело се наоѓа во енергетски дефицит.До изместување на атласот доаѓа поради различни причини, како: генетски предизпозиции, патолошка положба на атласот во текот на ембрионалниот развој, неправилно седење, неправилни навики на вртење на вратот, спортска неактивност, неправилна положба при спиењето, повреди, како и невролошки, ревматолошки, автоимуни заболувања и нарушување на метаболизмот.
За лекување на проблемите со атласот најчесто се применува физикална терапија, а во поново време и Атлас релакс методот за репозиција на првиот вратен пршлен.

Главоболка

Главоболката е еден од најчестите симптоми кај луѓето, што подразбира болка во пределот на главата, лицето и горниот дел на вратот.
Според Меѓународното здружение за главоболка главоболките се делат во 3 класи

Примарни главоболки

 1. Васкуларна главоболка (мигрена),
 2. Главоболка предизвикана од вкочување на мускулите (тензиона главоболка),
 3. Кластер главоболка и останати тригеминоавтономни главоболки,
 4. Останати примарни главоболки

Секундарни или симптоматски главоболки

 1. Главоболка поврзана со повреди на главата и/или вратот,
 2. Главоболка поврзана со васкуларни нарушувања на главата или вратот,
 3. Главоболка предизвикана од неваскуларни интракранијални нарушувања,
 4. Главоболка предизвикана од разни супстанци или по прекин на нивно земање,
 5. Главоболка предизвикана од општи инфекции,
 6. Главоболка поврзана со нарушувања на хомеостазата,
 7. Главоболка или болка на лицето предизвикана од нарушувања на черепот, вратот, увото, носот, синусите или останатите структури на лицето и черепот,
 8. Главоболка поврзана со психијатриски нарушувања.
  Невралгии и останати главоболки
 9. Кранијални невралгии, централна и примарна болка на лицето,
 10. Останати главоболки.

Мигрена

Мигрената е најчестиот тип на главоболка. Таа се појавува поради комбинација на фактори како: притиснати периферни нервни структури околу главата или вратот, чувствителност на централниот нервен систем, метаболна нестабилност и тн.
Тригер за мигрената најчесто се: стесниот начин на живот, нарушен сон, неправилна исхрана, прекумерна употреба на аналгетици, лоша положба на работното место и др.
Долго време се сметаше дека мигрената не се лечи што е многу погрешен став. Третманот за корекција на положбата на Атласот може значително да влијае на интензитетот и фреквенциите на мигренозните напади.

Главоболка предизвикана од вкочување на мускулите (тензиона главоболка)

Најчест тип на главоболка е тензиониот тип. При него главоболката е тапа, болка како стегање или како притисок. Болката е лесна до умерено силна. Најчесто нема гадење и повраќање за време на главоболката. Причината за појава на тензионата главоболка е стегнатоста во вратната мускулатура. Понекогаш причините можат да бидат емоционален стрес, неудобна положба на телото и вратот, глад, хроничен замор и тн.
Епизодната главоболка понекогаш може да прогресира во често па дури и во хронична главоболка.
Третманот на местењето на Атласот дава одличен резултат во релаксирање на кратката вратна мускулатура, а со тоа и даде добри резултати во тензиониот тип на главоболка.

Спец. Др. Дејан Бујишиќ
-ортопед
-атлас специјалист

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com