23.8 C
Skopje
Friday, June 25, 2021

Астероид поголем од Кеопсовата пирамида ќе мине крај Земјата

Најчитани вести

Најблиската точка на патеката на вселенското тело се наоѓа на растојание 15 пати поголемо од она меѓу Земјата и Месечината. Тоа го прави астероидот безбеден за нашата планета.

Астероидот „2015 KJ-19“, кој е поголем од Кеопсовата пирамида во висина, ќе се приближи до Земјата денеска, на 14 мај, според официјалната страна на NASA.

Најблиската точка на патеката на вселенското тело се наоѓа на растојание 15 пати поголемо од она меѓу Земјата и Месечината. Тоа го прави астероидот безбеден за нашата планета.

Астероидот има дијаметар од 200 метри (висината на Кеопсовата пирамида е 47 метри). Тој ќе ѝ се приближи на Земјата на минимално растојание во 12:04 часот по македонско време.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести