1.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

Антикорупциската утврди дека во „Шпанско село“ нема судир на интереси

Најчитани вести

Комисијата за спречување на корупцијата на денешната седница утврди дека во предметот „Шпанско село“, кој се однесува против Илир Хасани, Горан Филипoв и родителите на сопругата на актуелниот министер за здравство, Венко Филипче, нема судир на интереси.

Претседателката на ДКСК, Билјана Ивановска, образложи дека во однос на финанскиот дел утврдиле дека има конкурентност и оти имало електронска аукција. За парцелите рече дека имотите се купени уште од 2014 година, а објектите се градат според одобрение за градење издадено во јули 2017 година, односно пред локалните избори.

„Станува збор за приватни, а не за службени лица, во време кога се купувало земјиштето. Во анкетните листови сѐ е уредно пријавено и предлагам целата постапака за запре и предметот да се затвори“, рече Ивановска.

Предметот во антикорупциската го поднесе ВМРО-ДПМНЕ. Опозициската партија обвини дека министерот Венко Филипче преку сопругата Маја, мајка ѝ, татко ѝ и брат ѝ, заедно со Горан Филипов – сопственикот на фирмата „Синерџи“, е сопственик на вкупно 11 катастарски парцели, со вкупна површина од 13.506 м2 во Нерези. ВМРО-ДПМНЕ обвини и дека смејството на Филипче било коспоственик на парцела и со директорот на Ургентен центар, Хасани.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести