30.8 C
Skopje
Tuesday, July 27, 2021

Ако спиете помалку часови отколку што е потребно, бидете подготвени за следниве последици!

Најчитани вести

Лишувањето од сон може да има сериозно негативно влијание врз вашето здравје.

Ако имате проблеми со несоница и тешкотии да заспиете, само вие знаете како се чувствувате следниот ден. Дополнителни истражувања откриле дека бројот на луѓе кои не спијат здраво секоја вечер продолжува да расте.

Лишување (одложување, отсуство) на сон со текот на времето може да резултира во неколку сериозни здравствени состојби – вклучувајќи хипертензија, дебелина, дијабетес и ослабен имунолошки систем.

Не спиеме доволно – и тоа има значително влијание врз нашето секојдневно, како и на долгорочното здравје – од ментално здравје до начинот на кој нашето тело ги складира мастите. Најновите истражувања истакнуваат докази кои илустрираат колку лишувањето од сон може и влијае на здравјето и колективното здравје на индивидуата.

Сонот за спиење на дневно ниво помага во зајакнување на нашиот имунолошки систем и е поврзан со намален ризик од кардиоваскуларни и метаболички болести, вклучувајќи дебелина и дијабетес тип 2 (1).

Една студија неодамна објавена во „Јournal of Lipid Research“ испитува како 5 часа сон на ноќ, 4 дена во неделата, со едно 10-часовно закрепнување влијае на 15 здрави мажи на 20-тина година. Поточно, како тоа влијаеше на нивната „постпрандијална липемија“, т.е. абнормално зголемување на липопротеините богати со триглицериди поврзани со формирање на блокади и опасни масни плаки во артериите.

Она што истражувачите го откриле во овој експеримент, воопшто не е добро за здравјето на луѓето. По овој режим на спиење, липидите не исчезнаа од крвта, но продолжија да се таложат.

Друго неодамнешно истражување (2) на истражувачи од Државниот универзитет во Бал открило дека скоро третина од вработените Американци пријавиле дека спијат 7 часа на ден или помалку, тренд што тие велат дека се влошува од година во година.

Во оваа студија, тим предводен од професорот Јагдиш Хубчандани анализирал 150.000 возрасни Американци од 2010 до 2018 година. Студијата открива дека во 2010 година, скоро 31% од испитаниците не спиеле доволно, а оваа бројка се зголемила на 36% во следните 8 години, односно повеќе од една третина од населението.

Резултатите беа скоро идентични кај мажите и жените, но беше заклучено дека некои професии биле погодени од несоница отколку другите. Ова е значително откритие, бидејќи во моментов се забележуваат високи стапки на хронични заболувања од сите возрасти, и многу од овие болести се поврзани со проблеми со спиењето.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести