33.8 C
Skopje
Wednesday, June 23, 2021

Адвокати во САД го повикаа Фејсбук да се откаже од детскиот Инстаграм

Најчитани вести

Националното здружение на адвокатите во САД го повика Фејсбук да се откаже од плановите за Инстаграм програмата за деца под 13-годишна возраст – „Instagram Kids“, наведувајќи ја како причина загриженоста за безбедноста и психичкото здравје на децата и штетата што социјалните медиуми може да ја направат притоа.

Во писмо до извршниот директор на Фејсбук, Марк Закерберг, 44 врвни државни и регионални адвокати тврдат дека социјалните медиуми може да бидат многу штетни за децата и дека Фејсбук не успеал да ја заштити благосостојбата на децата на своите платформи во својата практика до денес. Како пример, тие ја наведуваат апликацијата „Messenger Kids“, којашто „им дозволува на децата да ги заобиколат ограничувањата“ и да се приклучат на групни разговори со непознати.

„Фејсбук како да не реагира на потребата, туку ја создава, бидејќи оваа платформа првенствено им се допаѓа на деца кои инаку не би имале профил на Инстаграм. Накратко, платформата на Инстаграм за деца е штетна поради огромен број причини. Државните адвокати го повикуваат Фејсбук да се откаже од своите планови за лансирање на таа нова платформа“, се вели во писмото.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести